Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа акт, с който се преустановява изпълнението на задълженията на Анкара по Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ).

Това съобщи Bloomberg.

Актът ще влезе в сила на 8 април.

Договорът за ДОВСЕ е подписан в Париж на 19 ноември 1990 г. Той урежда баланса на въоръжените сили между НАТО и държавите от Варшавския договор (Румъния, Албания, СССР, Чехословакия, Полша, Германия, Унгария и България).

Основата на договора беше система от количествени ограничения за петте основни категории конвенционално въоръжение и оборудване на участващите държави - танкове, бойни бронирани машини, артилерия, бойни хеликоптери и бойни самолети.

Договорът беше безсрочен.

Страните имаха право да се оттеглят от Договора за ДОВСЕ, при условие че другите държави бъдат предварително уведомени за това решение.

НАТО изрази съжаление за излизането на Русия от ДОВСЕ

НАТО изрази съжаление за излизането на Русия от ДОВСЕ

26-те страни-членки на НАТО изразяват готовност да изяснят различията си

Русия се оттегли от Договора за ДОВСЕ на 7 ноември 2023 г.  Кремъл обвини, че стремежът на САЩ за разширяване на НАТО е довел до това страните от Алианса "открито да заобикалят" ограниченията на договора и добави, че приемането на Финландия в НАТО и кандидатурата на Швеция означават, че пактът е мъртъв.

Впоследствие САЩ, Великобритания, Германия, Германия и Полша също преустановиха изпълнението на ангажиментите си по Договора CFE.

И НАТО обяви официалното прекратяване на ключов договор за сигурност от епохата на Студената война в отговор на оттеглянето на Русия от споразумението.

Русия спря участието си през 2007 г., а през 2015 г. обяви намерението си да се оттегли напълно от споразумението.