В сряда Канада включи Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КСИР) в списъка на терористичните организации, съобщи канадският министър на обществената безопасност Доминик ЛеБлан.

"Нашето правителство реши да признае Корпуса на гвардейците на ислямската революция за терористична организация съгласно Наказателния кодекс", заяви той в Отава, цитиран от АФП.

Той подчерта, че Канада "ще използва всички средства, с които разполага, за да се бори с терористичната организация Корпуса на гвардейците на ислямската революция".

ЛеБлан заяви, че Отава смята, че Корпусът на гвардейците на ислямската революция "пренебрегва правата на човека както в Иран, така и извън него" и се стреми да дестабилизира реда, основан на международни норми.

Според Global News канадските депутати са гласували единодушно през май, за да одобрят доклад на комисията по правосъдие към Камарата на общините, в който наред с други мерки се препоръчва IRGC да бъде призната за терористична организация. Предложението обаче нямаше задължителен характер.

На 8 януари 2020 г. пътнически самолет Boeing 737-800 на UIA, който е трябвало да изпълни полет PS752 по маршрута Техеран-Киев, се разбива близо до международното летище "Имам Хомейни" в Техеран веднага след излитането си в ранните сутрешни часове. Пътниците и екипажът са загинали.

САЩ удариха обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Сирия

САЩ удариха обекти на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Сирия

Напрежение в ключов регион

На 11 януари командирът на Въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция Амир Али Хаджизаде заяви, че поема отговорност за катастрофата на украинския самолет.

Изданието отбелязва, че след това семействата на канадските жертви на катастрофата са призовали Отава да включи Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на терористичните организации.

През 2019 г. САЩ включиха Корпуса на гвардейците на ислямската революция в списъка на чуждестранните терористични организации.

Канада удря със санкции руски компании, политици и спортисти

Канада удря със санкции руски компании, политици и спортисти

Някои от лицата попадат за втори път в "чррния списък"