Канадските власти в четвъртък разшириха списъците със санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Това обяви Мелани Жоли, министър на външните работи, се казва в съобщение на сайта на канадското външно министерство.

Канада налага допълнителни санкции съгласно Регламента за специалните икономически мерки (Русия) в координация с международните партньори на Канада на срещата на върха на Г-7 в Италия, която се провежда от 13 до 15 юни, 2024 г.

ТАСС също съобщава за мерките, като публикува и списъка. 

Санкционирани са:

- съветският хокеист Владислав Третяк;

- руският министър на промишлеността и търговията Антон Алиханов;

- ръководител на Лигата за безопасен интернет Екатерина Мизулина;

- бивш губернатор на Московска област, Герой на Съветския съюз Борис Громов;

- журналистите Арам Габрелянов и Александър Малкевич;

Това е вторият път, в който Третяк попада в санкционния списък - рождената му дата се изяснява. Включен е в тях за първи път през февруари 2023 г.

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

След САЩ и Великобритания наложи санкции на Московската фондова борса

Акцията, част от 50 нови санкции и координирана с партньорите от Г-7, също е насочена към доставчици на боеприпаси, машини, микроелектроника и логистика

В списъка са още:

- няколко руски медии, включително "Российская газета";

- телевизионни канали "Санкт Петербург", "Таврия" и "Мариупол-24";

- радиостанция "Гласът на Европа";

- Авиокомпания Победа;

- Новоросийска параходна компания;

- АД "Електроавтоматика";

- АД "Елеконд";

- Учебен център на руското Министерство на вътрешните работи в Манагуа (Никарагуа) и др.

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Всеки субект, който подпомага Русия, трябва да бъде подложен на най-силен натиск, смята той.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба каза в четвъртък, че приветства налагането на широк набор от нови санкции срещу Русия от страна на САЩ и похвали мерките, предприети срещу руската отбранително-промишлена база.

"Ние особено приветстваме строгите мерки срещу отбранително-промишлената база на Русия и нейния достъп до технологии и ресурси в чужбина", написа той в X. "Всеки субект, който подпомага Русия в производството на оръжия, трябва да бъде подложен на най-силен натиск."

Министерството на финансите на САЩ в сряда обяви нови санкции срещу повече от 300 юридически и физически лица, насочени към прекъсване на достъпа на Русия до продукти и услуги, необходими за поддържане на военното производство за нейната война в Украйна, включително десетки китайски доставчици.

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

ЕС готви санкции за руския корабен гигант Совкомфлот

Този ход ще последва подобни наказателни мерки, наложени на водещата руска танкерна група в началото на 2024 г

Русия трябва да даде библейски отговор на западните санкции, като превърне живота на Запад в "постоянен кошмар" и нанесе максимални щети на неприятелските страни. За това настоя заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

"Трябва да се опитваме всеки ден да нанасяме възможно най-много щети на държавите, които са наложили тези ограничения на нашата страна и всички наши граждани. Ударете ги там, където боли", написа той в "Телеграм".

Русия няма да остави без отговор агресивните действия от страна на САЩ. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки въвеждането на нови антируски санкции от Вашингтон. Дипломатът подчерта, че както винаги в подобни случаи от руска страна ще има ответна реакция.