Лондон разшири санкционния списък на руски лица и компании, като добави към него Московската борса, Националния клирингов център (НКЦ) и Националния сетълмент депозитар (НСД), както и борсата в Санкт Петербург и застрахователната компания Ингосстрах. Досега срещу "Ингосстрах" не са налагани западни санкции, пояснява Интерфакс.

Регистърът на санкциите на Обединеното кралство беше попълнен ден след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Московската борса, НКЦ и НСД. В отговор Московската борса спря търговията с долари и евро, както и инструменти в тези две валути.

Руската централна банка обяви преход към алтернативни механизми за определяне на обменните курсове - според отчетни данни и извънборсови средства. Регулаторът твърди, че руснаците все още ще могат да купуват и продават валута директно в банките, а спирането на борсовата търговия няма да засегне депозитите в чуждестранна валута.

Великобритания наложи в четвъртък първите си санкции, насочени към кораби от "сенчестия флот" на руския президент Владимир Путин, който според нея е бил използван за заобикаляне на западните санкции върху търговията с руски петрол, предава "Ройтерс".

Акцията, част от 50 нови санкции и координирана с партньорите от Г-7, също е насочена към доставчици на боеприпаси, машини, микроелектроника и логистика за руската армия, включително организации, базирани в Китай, Израел, Киргизстан и Турция, каза правителството.

"Днешното действие включва първите санкции на Обединеното кралство, насочени към плавателни съдове в сенчестия флот на Путин, използвани от Русия, за да заобиколят санкциите на Обединеното кралство и Г-7 и да продължат неограничената търговия с руски петрол", се казва в изявление на правителството.

"Днес ние отново засилваме икономическия натиск чрез санкции, за да потиснем способността на Русия да финансира военната си машина", каза премиерът Риши Сунак в изявление на срещата на Г-7 в Италия.

"Путин трябва да загуби и прекъсването на способността му да финансира продължителен конфликт е абсолютно жизненоважно."

С наближаването на годишната среща на върха на страните от Г-7 Великобритания също така се ангажира да предостави 242 милиона паунда двустранна помощ на Украйна в подкрепа на нейните непосредствени хуманитарни, енергийни и стабилизационни нужди.

Очаква се лидерите на Г-7 да обявят схемата на многогодишен заем, използвайки печалбите от задържаните руски средства, който юридически експерти след това ще финализират с цел набиране на пари до края на годината.

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Всеки субект, който подпомага Русия, трябва да бъде подложен на най-силен натиск, смята той.