Държавният секретар на САЩ Джон Кери призова украинския президент към преговори с опозицията за съставяне на преходно правителство, предадоха информационните агенции.

Същевременно той заяви, че вече са в сила визовите санкции за украинските представители на властите, които са виновни за употребата на насилие срещу гражданите.

„Няма време за интриги и игри. Президентът Янукович трябва незабавно да проведе сериозни преговори с лидерите на опозицията, за да бъде съставяне на преходно правителство с широка подкрепа." - се казва в официално изявление на Кери.

Припомняме, преди това дипломати от Франция, Германия и Полша, които в момента са в Киев, също предложиха съставяне на преходно правителство.

Държавният секретар отново прикани към прекратяване на насилието, като еднозначно осъди употребата на сила срещу гражданите то страна на силите за сигурност. .

По думите му, украинският народ и международната общност ще потърсят отговорност за станалото

Преди това държавният департамент съобщи, че на 20 украински граждани, виновни за смъртта на хора при сблъсъците, е забранено да влизат на   американска територия.