Северна Македония стана официален член на колективната въздушна патрулна мисия на НАТО. Това съобщи северномакедонскaтa телевизия "Телма".

"От днес можем да кажем, че сигурността на нашето небе е част от сигурността на НАТО", заяви министърът на отбраната Радмила Шекеринска на официалната церемония.

Минути преди това два F-16 от гръцките военновъздушни сили се появиха в небето над Скопие като част от символична акция, които прелетяха над града, а след това ескортираха правителствения самолет на местните власти, за да направят съвместно кацане на летището.

На пистата беше кацнал самолет от НАТО за електронно разузнаване - АУАКС.

Самолетите на Алианса предизвикаха голямо любопитство сред гостите. Някои от тях седнаха на пилотската седалка в гръцкия изтребител, докато от съображения за сигурност НАТО не допусна никой до АУАКСа. Той можеше да се види само от разстояние.

Преди по-малко от месец Македония подписа техническото споразумение за контрол на въздушното пространство над страната от НАТО, а Гърция като страна-членка ще патрулира в македонското небе.

Припомняме, че на базата на двустранен договор от 2019 г. гръцките ВВС патрулираха в небето над Северна Македония.

Северна Македония стана 30-ият член на Северноатлантическия алианс в края на март 2020 г. През юни 2018 г. външните министри на Скопие и Атиа на брега на Преспанското езеро подписаха споразумение за новото официално име на бившата югославска република.

Преспанското споразумение предвижда използването на името "Република Северна Македония".

В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по споразумението от Преспа

В Гърция: Северна Македония изостава в 8 области по споразумението от Преспа

Не се съобразява с изискването за Северна, не е премахнато слънцето от Вергина и показва карти на "Велика Македония"

Това споразумение имаше за цел да разреши не само дългосрочен спор с Атина за името на балканската република, което съвпада с името на северната гръцка област, но и да отвори Скопие за НАТО и Европейския съюз. В средата на февруари 2019 г. влезе в сила Преспанското споразумение.