Сенатор Камала Харис от Калифорния се оттегли от състезанието за президентската номинация на Демократическата партия, като обяви подкрепата си за бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Тя съобщи за решението си в своя профил в Туитър.

"Джо Байдън служи на страната ни с достойнство, днес имаме нужда от него повече от всякога. Ще направя всичко по силите си, за да помогна той да бъде следващият президент на Съединените щати." - написа сенатор Харис в социалната мрежа.

По-рано в знак на подкрепа към Байдън оттеглиха кандидатурите си бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана - Пийт Бутиджидж, сенатор Ейми Клобучар и милиардерът Майкъл Блумбърг.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември.

След като през т. нар. супер вторник Байдън спечели първичния вот в 10 от общо 14 щата, в средите на Демократическата партия се вижда консолидиране на умерените демократи зад него. В партията смятат, че ако крайно левият кандидат Бърни Сандърс спечели номинацията, това ще гарантира преизбирането на Доналд Тръмп, тъй като голяма част от американското общество не приема идеите на Сандърс. Демократите се опасяват също, че левичарството му измества фокуса на партията и не се вписва в обичайния й образ.

От кампанията се оттегли и сенатор Елизабет Уорън, но засега тя не е обявила подкрепа за никой от кандидатите. Идейно тя е по-близка до Сандърс.

Супер Вторник: Байдън взима 402, а Сандърс - 314 делегати
Обновена

Супер Вторник: Байдън взима 402, а Сандърс - 314 делегати

Демократите в САЩ провеждат Супер Вторник