Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата, предаде "Блумбърг".

Уточнява се, че това се е случило на 14 май, като на руснака са били дадени седем дни да напусне югозападната ни съседка.

По информация на "Блумбърг" Министерството на външните работи на Северна Македония не е съобщило причините за решението.

Чехия призова останалите страни от ЕС да изгонят поне един дипломат на Русия

Чехия призова останалите страни от ЕС да изгонят поне един дипломат на Русия

"Когато една от страните членки е атакувана, това всъщност е атака срещу всички"

По-късно руското посолство в Скопие потвърди информацията за експулсирането на руския дипломат, като подчерта, че се обмислят ответни стъпки.

Северна Македония е поредната европейска страна, която обяви експулсирането на руски дипломати през последните месеци. През април Полша, Украйна, Словакия, Латвия, Литва, Естония, Румъния и България направиха тази стъпка. Москва предприе ответни мерки срещу всяка от страните.

Русия реципрочно гони седем дипломати на Словакия, Литва, Латвия и Естония

Русия реципрочно гони седем дипломати на Словакия, Литва, Латвия и Естония

Двама на Литва, трима на Словакия и по един на Латвия и Естония

Най-шумна беше историята с експулсирането на руски дипломати от Чехия. В средата на април Прага обвини руските специални служби в участие в експлозия във военни складове във Врбетице през 2014 г., при която загинаха двама души, и изгони 18 служители на руското посолство от страната. Москва обяви, че тези обвинения били абсурдни и скандални и изгони 20 служители на чешката дипломатическа мисия в руската столица.