Швейцарското правителство, след Европейския съюз (EU), наложи санкции срещу белоруския президент Александър Лукашенко и 14 високопоставени служители на страната. Това съобщи РИА "Новости".

Агенцията се позова на пресслужбата на швейцарското правителство.

Лукашенко: Няма да съм президент на Беларус при нова конституция

Лукашенко: Няма да съм президент на Беларус при нова конституция

Поддръжници на Тихановска съобщиха, че ще настояват прокурори от няколко европейски страни

Швейцария реши да наложи финансови санкции и забрана за влизане в страната и транзит през страната срещу Лукашенко и 14 белоруски служители. Най-големият син на Лукашенко Виктор, ръководителят на президентската администрация Игор Сергиенко, шефът на КГБ Иван Тертел, пресаташето на Лукашенко Наталия Ейсмонт, командирът на групата "Алфа" Сергей Зубков, председателят на Конституционния съд Петър Миклашевич и други служители на службите за сигурност.

Мерките влязоха в сила на 11 декември 2020 г. от 19.00 часа българско време.

Лицата, срещу които са наложени санкциите, "се твърди, че са отговорни за актовете на насилие и арестите, извършени след президентските избори в републиката", заявиха швейцарските власти.

Борел: Лукашенко е в същата ситуация като Мадуро

Борел: Лукашенко е в същата ситуация като Мадуро

И двамата "заемат длъжностите в резултат на избори, чиято легитимност" ЕС не признава

Така Швейцария се присъедини към решенията, приети от Европейския съюз на 6 ноември.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След затварянето на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифициране на резултатите. Според ЦИК Лукашенко е победил. Всички щабове на опозиционните кандидати обявиха, че не признават официалните резултати.