Хиляди израелци излязоха по улиците в събота с искане правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху да направи повече за освобождаването на заложниците, държани в ивицата Газа от ислямистката групировка "Хамас".

Членове на семействата на заложниците, носещи снимки на своите близки, които все още са в плен, се присъединиха към демонстрантите в Тел Авив.

Един от тях беше Наама Вайнберг, чийто братовчед Итай Свирски беше отвлечен по време на нападението на Хамас срещу израелски градове на 7 октомври и според израелските власти е бил убит в плен. В речта си тя се позова на видеоклип, който "Хамас" публикува в събота и в който се твърди, че друг от израелските пленници е загинал.

"Скоро дори тези, които успяха да оцелеят толкова дълго, вече няма да са сред живите. Те трябва да бъдат спасени сега", каза Вайнберг.

С напредването на вечерта някои от протестиращите блокираха главната магистрала в града, след което бяха разпръснати от полицията, която използва водни оръдия, за да отблъсне тълпата. Най-малко трима души бяха арестувани.

Хиляди израелци в Тел Авив настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Хиляди израелци в Тел Авив настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Докато текат преговорите в Египет с "Хамас"

Нападението на Хамас от 7 октомври предизвика опустошителната война в Газа, която продължава вече почти седем месеца.