Арменската опозиция организира днес митинг в Ереван, посветен на две годишнината от мартенските събития през 2008 година, съобщава РИА Новости. Митингът е организиран от Арменския национален конгрес.

Преди две години арменската опозиция начело с първия президент на страната Левон Тер-Петросян протестира след загубата на Петросян от политическия си опонент Серж Саркисян на президентските избори.

На 1 и 2 март 2008 година протестът премина в безпорядък и стълкновения с полицията. Тогава по данни на прокуратурата пострадаха около 200 души, а около 100 бяха арестувани. От тях девет души още са в затвора и според опозицията са политически затворници.

В днешния митинг са участвали опозиционните лидери Левон Тер-Петросян, лидерът на Народната партия Степан Демирчян, бившият премиер Грант Багратян и други лидери на опозицията.

По информация на лидера на Арменското национално движение Арам Манукян с днешния митинг започват редица действия за провеждане на извънредни парламентарни избори. Според опозиционните дейци народът не иска днешните управляващи и това трябва да бъде решено по мирен път.

Опозиционният Арменски национален конгрес е създаден на 1 август 2008 година от Левон Тер-Петросян и включва около 20 парии и организации.