Министърът на отбраната Никос Панайотопулос заяви, че ще поиска от командирите на трите вида въоръжени сили на Гърция да ограничат неотдавнашните разкрития в медиите относно списъка с оръжия, които Гърция може да изпрати на Украйна, като сравни скандала с "швейцарско сирене".

На 31 май германският канцлер Олаф Шолц обяви, че Берлин ще предостави на Гърция модерни превозни средства, за да може правителството в Атина да достави на Украйна танкове от съветската епоха. Шолц заяви, че е постигнал споразумение с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, с когото се е срещнал по-рано същия ден. Шолц не даде никакви подробности за това какъв вид бойни машини на пехотата Берлин ще предаде на Гърция - или какъв вид оръжия Атина ще предаде на Киев.

Германия и Гърция сключиха военна сделка в подкрепа за Украйна

Германия и Гърция сключиха военна сделка в подкрепа за Украйна

Атина праща старо въоръжение, за да получи ново

"Не предоставяме такава информация в открити процедури, защото тя трябва да бъде сравнявана с нашите способности", заяви Панайотопулос пред депутатите на брифинг на парламентарната комисия по отбрана в сряда, когато бе попитан дали правителството ще разкрие списъка с оръжия, които ще бъдат изпратени на Украйна, и за възможността такава информация да изтече от военни източници.

"Подобна информация не бива да се оповестява с лека ръка".

След това той призова всички, които участват в националната отбрана, да "действат с отговорността, която се дължи" на чувствителния въпрос. Панайотопулос обаче уточни, че Атина няма да се раздели с оръжия, които не са обхванати от сделката с Германия.

"Няма да предоставим на нашите острови противовъздушни оръжия или противокорабни ракети, колкото и да ни молят за това, защото имаме реална заплаха", каза той, като добави, че Гърция "няма намерение" да изпрати произведените в Русия зенитно-ракетни системи С-300, които се съхраняват в Крит.

Бавария търси подкрепа от Гърция срещу руския газ

Бавария търси подкрепа от Гърция срещу руския газ

Нови енергийни алтернативи

В началото на март 2022 г. Гърция изпрати в Украйна автомати "Калашников" и пускови установки заедно с хуманитарна помощ, а през май обмисляше да изпрати бойни машини на пехотата БМП-1, ако бъде осигурена незабавната им замяна с бойни машини със сходни възможности.