Великобритания също започна да евакуира част от служителите на посолството си в Киев и техните семейства, съобщава "Спутник", позовавайки се на британското външно министерство.

Изявлението на ведомството идва, след като Вашингтон обяви подобен ход с мотива, че по всяко време може да се случи военно нападение от страна на Русия. Това е и един от най-ясните признаци досега, че американските служители се подготвят за агресивна руска стъпка в региона.

"Някои от служителите на посолството и техните семейства се изтеглят от Киев в отговор на нарастващата заплаха от страна на Русия", се посочва в актуализираните днес препоръки за пътуване на Обединените кралство.

ЕС няма да изтегля дипломатите си от Украйна, засега

ЕС няма да изтегля дипломатите си от Украйна, засега

Съюзът не предвижда и нови санкции срещу Русия

От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз не планира да изтегля семействата на дипломатите си от Украйна засега, тъй като не разполага с "информация, която да оправдава този ход".

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

САЩ евакуират служителите от посолството си в Украйна

САЩ евакуират служителите от посолството си в Украйна

Растат страховете от руска инвазия