Сърбия ще наложи санкции срещу Русия само ако няма друг избор. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщението си към нацията, съобщава ТАСС.

Думите му бяха по повод по-ранния призив за това от министъра на икономиката на страната Раде Баста.

"Заехме позицията да отхвърлим санкциите. Аз съм този, който знае по-добре кога сме в задънена улица и кога политиката ни трябва да се промени", подчерта Вучич и допълни: "Нямам представа кога нашата политика ще се промени, но икономиката ни премина през най-трудните обстоятелства повече от година и, разбира се, не е във властта на Баста да промени този политически курс".

Президентът бе категоричен, че Сърбия има свой собствен политически курс.

В Сърбия искат оставката на министър заради призив за санкции срещу Русия

В Сърбия искат оставката на министър заради призив за санкции срещу Русия

Според икономическия министър страната му вече плаща висока цена за отказа си да накаже Москва

"Всеки има право на мнение и да не бъде преследван за изразяването му. Но Баста трябваше да информира колегите си в правителството за позицията си, преди прави публични изявления", добави сръбският лидер.

На 13 март сръбският министър на икономиката Раде Баста заяви, че Сърбия трябва да се присъедини към санкциите срещу Русия и призова всички членове на правителството да се изкажат по въпроса, тъй като по думите му Белград "плаща висока цена" за отказа си.

Сръбският премиер Ана Бърнабич на свой ред подчерта, че страната е отказала да се присъедини към санкциите въз основа на националните си интереси и международното право.

След началото на "специалната военна операция" на Русия сръбският президент заяви в обръщение към нацията, че Белград подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции на Русия. Той добави, че Сърбия временно спира ученията на армията и полицията с всички чуждестранни партньори.

Сърбия смята Русия и Украйна за братски държави, съжалява за случващото се в Източна Европа и е готова да предостави хуманитарна помощ на Киев, подчерта Вучич.

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Вучич: Сърбия няма намерение да наложи никакви санкции срещу Русия

Надява се на редовни газови доставки на добри цени