Правителството на Япония изрази подкрепата си за Хуан Гуайдо и го призна за временен президент на Венецуела. Това обяви японският външен министър Таро Коно, цитиран от японските медии.

"Изразяваме нашата ясна подкрепа за Гуайдо като временен президент" на Венецуела, изтъкна министърът.

Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи за временен президент на 23 януари, беше признат за такъв от повечето страни от ЕС и от Латинска Америка, както и от САЩ, докато Русия, Китай, Турция, Мексико и др. продължават да подкрепят Николас Мадуро като легитимен президент.

Великобритания, Франция, Испания и Швеция признаха Хуан Гуайдо за президент

Великобритания, Франция, Испания и Швеция признаха Хуан Гуайдо за президент

Решението е взето след отказа на Николас Мадуро да организира предсрочни избори

Напрежението във Венецуела ескалира на 23 януари, когато Гуайдо, който е председател на контролирания от опозицията парламент на страната, се самопровъзгласи за временен президент, оспорвайки преизбирането на Мадуро през миналата година, изтъквайки, че изборите не са били честни.

Мадуро от своя страна обвини Вашингтон в организирането на държавен преврат и нарече Гуайдо "марионетка" на САЩ и информира Вашингтон за решението си за прекъсването на дипломатическите отношения между двете страни.

САЩ обаче отказаха да изтеглят дипломатическия си персонал от Венецуела. Венецуелските военни засега са лоялни на Мадуро, въпреки призивите на опозицията да подкрепят Гуайдо. 

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

МС призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Венецуела са напуснали вече около 4 млн. души