Японското министерство на отбраната съобщи, че през последните четири дни е следило два руски военни кораба във водите в близост до Тайван и японските острови Окинава.

Във вторник Министерството на отбраната на Тайван също заяви, че е забелязало две руски фрегати край източното си крайбрежие и е изпратило самолети и кораби за наблюдение.

Миналия месец японското правителство предупреди, че повтарящата се руска военна активност в близост до японска територия, включително съвместни учения с китайски сили, е причина за "сериозна загриженост".

Япония и Тайван се присъединиха към Съединените щати и западните съюзници в коалицията за широкообхватни санкции срещу Русия заради военната й агресия към Украйна.

Според японското министерство двете фрегати са били забелязани за първи път във вторник сутринта на 70 км югозападно от японския остров Йонагуни в префектура Окинава близо до Тайван. Според доклада корабите са се движили напред-назад във водите между Йонагуни и Тайван, придвижили са се на изток и за последен път са били забелязани във водите между островите Мияко и Окинава.

Миналата седмица "Интерфакс" съобщи, че кораби на руския Тихоокеански флот са навлезли в южните части на Филипинско море, за да изпълняват задачи в рамките на далечен преход.

Китайски самолетоносач в Тайванския проток раздразни Тайпе

Китайски самолетоносач в Тайванския проток раздразни Тайпе

Напрежението около острова остава изострено