Ще се стигне ли до военна намеса в Либия? Този въпрос придобива все по-голяма актуалност - въпреки информациите, че Кадафи бил готов да напусне страната при определени условия. Дали това не е поредната му маневра, коментира "Дойче веле".

На всеки няколко часа армията на Кадафи напада от въздуха либийския град Рас Лануф. Бунтовниците се опитват да се защитят, като стрелят по самолетите. Малкият град, в който се намира най-важният петролен терминал на Либия, е в момента най-горещата точка в страната.

 

 

"Това е масово избиване!"

 

Край на насилието така и не се вижда. Дори информациите, че Кадафи бил готов на преговори с бунтовниците, не доведоха да успокояване на положението. Никой не вярва, че диктаторът е готов да напусне страната. Точно обратното - предполага се, че това е само маневра, която има за цел да отвлече вниманието от жестокостите, които междувременно са делник в Либия.

Бунтовниците се отнасят скептично към твърденията, че Кадафи щял да сдаде властта. С оглед на пораженията, които причиняват неговите войски, е глупаво да се вярва, че деспотът се подготвя да напусне страната, смятат те: "Това е масово избиване. По нас стреляха снайперисти. Стреля се и по цивилното население", казва един от бунтовниците.

Междувременно от НАТО сигнализираха решителност. Генералният секретар Расмусен подчерта, че ако получи мандат, алиансът е готов за всякакви действия: "Не мога да си представя, че международната общност и НАТО ще наблюдават безучастно как Кадафи и неговата армия продължават системно да нападат либийското население", заяви Расмусен.

 

Ще се намеси ли Вашингтон?


Решителност демонстрира и американският президент Обама. Той заяви, че Вашингтон обмисля редица възможности, включително и военни действия срещу либийския лидер.

"Искам да изпратя много ясно послание към обкръжението на полковник Кадафи. Тези хора трябва да знаят, че ще бъдат подведени под отговорност за насилието срещу либийския народ. В същото време заедно с НАТО обсъждаме всякакви възможности за намеса, включително и военна", заяви Обама.

Според високопоставен служител в Белия дом обаче Обама се притеснява, че действията на САЩ биха могли да бъдат възприети като поредното им вмешателство в Близкия изток. Но в случай че цивилните жертви се увеличат, а хуманитарната криза стане още по-тежка, Обама действително може да се реши на военна намеса.