Идлиб няма да последва съдбата на Дараа, коментира командващият сирийската опозиция, Русия използва същата тактика, която използвала срещу Дараа в югозападната част на страната, обяснява Ибрахим Майбур за "Йени Шафак".

Москва и Дамаск извършили „най-масираните” бомбардировки в Идлиб

Москва и Дамаск извършили „най-масираните” бомбардировки в Идлиб

Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права

Това няма да се случи, обещава командирът на свободна сирийска армия (FSA), Русия в момента се опитва да раздели Идлиб на пет различни региона чрез засилени бомбардировки, целящи да премахнат всички връзки между тях.

Майбур обяснява, че макар Русия да няма сухопътни сили в региона, тя ще се опита да постигне целите си чрез въздушна сила и с помощта на подкрепяните от Иран милиции.

Отбелязвайки различията между Идлиб и Дараа от географски и стратегически гледни точки, той обяснява, че опозицията е подготвила трифазен план за защита на региона. "Имаме изненади, подготвени за режима и неговите съюзници", допълва той.

Путин против предложението на Ердоган за примирие в Идлиб

Путин против предложението на Ердоган за примирие в Идлиб

Защото "Нусра" и ДАЕШ не били част от мирните преговори

"Още веднъж видяхме истинските намерения на Русия и Иран по време на срещата на върха в Техеран. Турция е с най-силната ръка на масата и на земята, защото е единствената страна, която иска помирение без кръвопролитие", обяснява опозиционният командващ.

"Хората на Идлиб са зад Турция. В продължение на месеци се провеждаха демонстрации във всеки град и село. Целият свят вижда усилията на Турция. Тези, които искат със сила чрез, кръвопролитие, ще осъзнаят, че няма да реализират своите цели", допълва отй.

Развявайки турски знамена, демонстранти в голям брой градове в Идлиб призовават турски войски да влязат в региона, крещят лозунги против режима, руските и иранските действия.

Ердоган е притеснен, че ракетна атака в Идлиб ще е клане

Ердоган е притеснен, че ракетна атака в Идлиб ще е клане

Иска да предотврати екстремизма на сирийското правителство със срещата в Техеран

"Бяхме в състояние да арестуваме десетки подстрекатели чрез текущите разузнавателни усилия на наблюдателните пунктове на Турция в Идлиб и опозиционните щабове. Има голям брой клетки, които се опитват да накарат хората да се предадат и да разпространят хаос. Има клетки, които служат не само на ПКК и ДАЕШ, но и на Русия и Иран. През последните десет дни в Идлиб има 80 взрива. Същевременно същите провокации продължават и по оста Джарабулус, Азаз, Африн и ал-Баб", допълва свободната сирийска армия.

Командирът на FSA заявява, че опозицията е предприела многобройни мерки срещу евентуални опити за нахлуване на Идлиб, подчертавайки, че те разполагат с огневата мощ, за да се противопоставят на всякакви атаки на режима, които няма да се ограничават само до "отбранителни действия".

Майбур коментира, че тяхното уважение към дипломатическите усилия на Турция е единствената причина те да не са атакували до този момент, отбелязвайки, че веднага щом битката избухне, опозицията ще преодолее Латакия, Хама и Алепо.

Зариф приветства срещата в Техеран

Зариф приветства срещата в Техеран

Президентите на Турция, Русия и Иран обсъждаха основно Сирия