Атака срещу Идлиб в Сирия ще бъде клане и предстоящата среща на върха в Техеран, на която ще присъстват Иран, Русия и Турция, ще доведе до положителни резултати, каза турският президент Ердоган, цитиран от "Хюриет".

"Ситуацията в Идлиб е от решаващо значение за Турция. Безмилостен процес продължава там ... пази Боже, ако тази област се засипе с ракети, ще има сериозно клане", коментира Ердоган.

Турция, която подкрепя някои бунтовници срещу Асад, се надява на положителен резултат от срещата на върха в Техеран, която ще се проведе по-късно през седмицата.

Ники Хейли обсъжда Идлиб в Съвета за сигурност на ООН

Ники Хейли обсъжда Идлиб в Съвета за сигурност на ООН

Могат да превземат Сирия, но без химическо оръжие, Хейли няма да се хване на това

"Ще отнесем този въпрос до положително решение със срещата на върха в Техеран, която е продължение на Астана. Надявам се, че ще успеем да предотвратим екстремизма на сирийското правителство в този регион", каза Ердоган, според Хюриет.

По време на официалното посещение в Киргизстан, Ердоган заяви, че пътната карта за северния сирийски град Манбиж, договорена между Анкара и Вашингтон през юни, няма да продължи по същия път.

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Районът е "гнездо на тероризма", армията на Сирия се готви да разреши този проблем

Според договореното от двамата съюзници на НАТО, турските и американските сили извършват съвместни патрули там, за да изчистят района от кюрдски бойци.

"Ние не сме в идеалния момент за Манбиж. За съжаление постигнатото споразумение не върви в същата посока като първоначалните дискусии", обясни Ердоган.

На среща вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар и специалният представител на САЩ в Сирия Джеймс Джефри обсъдиха развитието на ситуацията в Сирия.

Специалният пратеник на САЩ за Сирия е на посещение в Турция

Специалният пратеник на САЩ за Сирия е на посещение в Турция

Иран се опитва да премахне екстремистите в Идлиб с най-малко жертви