Съветът за сигурност на ООН ще проведе заседание в петък относно положението в провинция Идлиб в Сирия, заяви посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли, като предупреди правителството на Сирия да не използва химическо оръжие преди очакваната военна офанзива там, съобщава "Ройтерс".

Руски и сирийски самолети удариха вчера в западния край на Идлиб, последната голяма бунтовническа крепост. Сирийски министър също коментира, че обсадата на Идлиб вероятно ще бъде решена със сила.

"Това е трагична ситуация и ако искат да продължат да превземат Сирия, могат да направят това", коментира Хейли на пресконференция във връзка с Башар Асад и неговите съюзници Русия и Иран.

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Кремъл отхвърли предупреждението на Тръмп за Идлиб

Районът е "гнездо на тероризма", армията на Сирия се готви да разреши този проблем

"Могат, но не могат да го направят с химическо оръжие. Те не могат да нападнат народа си и ние няма да се хванем на това", обясни тя.

Световната организация за наблюдение на химическите оръжия е документирала системното използване на забранени боеприпаси в гражданската война в Сирия, но Организацията за забрана на химическото оръжие, не е поверила и не може да посочи виновник за атаките.

"Ако има химическо оръжие, което се използва, ние знаем точно кой ще го използва", каза Хейли.

Ердоган е притеснен, че ракетна атака в Идлиб ще е клане

Ердоган е притеснен, че ракетна атака в Идлиб ще е клане

Иска да предотврати екстремизма на сирийското правителство със срещата в Техеран