С решителни инициативи за преодоляване на икономическата криза Северна Корея може да бъде убедена да се откаже от ядрената си програма, смята южнокорейският преговарящ за разоръжаване на Пхенян.

На форум в Сеул той каза, че Северна Корея добре си дава сметка за необходимостта от външна помощ, за да преодолее кризата, довела до недостиг на суровини и храна в страната.

Според южнокорейския представител КНДР може да прояви интерес към „размяна" на ядрените си амбиции срещу икономическото си възстановяване.

Колко далеч и колко бързо Северна Корея може да отбележи напредък зависи от основно от степента, в която останалите пет страни са готови да помогнат в замяна на действия от страна на Северна Корея, посочи още представителят.

Японският външен министър Таро Асо от своя страна заяви, че КНДР ще трябва да се съобрази с условията за проверки на товари от и за страната от инспектори на ООН, с което да покаже, че изпълнява изискванията за разоръжаване.

Пхенян на свой ред потвърди, че се връща към масата за преговори. Участник в мисията на страната в ООН потвърди, че разговорите ще се състоят другата седмица.

В същото време от Пекин дойде призив страните да проявят гъвкавост и прагматично отношение и да предприемат конкретни стъпки за постигане на положителни резултати.

В преговорите участват САЩ, Япония, Северна и Южна Корея, Китай и Русия.