В македонското общество трябва да започне тежкият дебат за конституционните промени, за да започне фактическото отваряне на всички глави, т.е. Република Северна Македония (РСМ) да върви по пътя си към Европейския съюз (ЕС), въз основа на дневен ред, който е реформаторски.

Това заяви евродепутатът Илхан Кючюк, цитиран от БГНЕС.

По думите му е изключително важно по темата да има консенсус и политическо съгласие. Докладчикът на Европейския парламент подчерта, че без промени в основния закон преговорите за членство на РСМ в ЕС няма да стартират.

Кючук бе категоричен, че ако РСМ се забави с реформите страната е възможно да бъде разделена от Албания, която ще продължи пътя си към ЕС и ще има ясна пътна карта. Изборът е ясен - дали РСМ иска да продължи по пътя си чрез реформи или ще се присъедини към група държави без ясна пътна карта, поясни той.

Според евродепутата сред народните представители в РСМ няма консенсус по темата. Той уточни, че има заиграване със страховете на македонското общество. Кючюк посочи, че допълнителни условия условия към РСМ не се поставят и допълни, че поетите от Скопие ангажименти трябва да се изпълнят.

Илхан Кючюк иска ЕП да отложи гласуването на доклада за РСМ

Илхан Кючюк иска ЕП да отложи гласуването на доклада за РСМ

Популистките изявления както в Северна Македония, така и в България не спомагат за намирането на конструктивен диалог