Евродепутатите-социалисти в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП одобряват предложението на Илияна Йотова за дискусия в Европейския парламент за отпадането на американските и канадските визи за европейски граждани. То касае гражданите на няколко държави членки, включително и България. 

Йотова настоява за задаване на устен въпрос към ЕК с дебат в пленарна зала, поясниха от нейния пресофис. "Искам дискусията да приключи с гласуване на резолюция на ЕП. Не мисля, че ЕК ще продължи да пренебрегва решаването на този въпрос след такъв силен сигнал от Парламента", каза българският евродепутат, която е зам.-председател на парламентарната комисия.

Въпросът вече бе разглеждан на ниво парламентарна комисия, където представители на Еврокомисията бяха поканени да обяснят защо все още не се прилага т.нар. "механизъм за реципрочност", т.е. в отговор от своя страна ЕС отново да въведе визи за американци и канадци.

Наш евродепутат иска от ЕП отпадане на визите за украинците

Наш евродепутат иска от ЕП отпадане на визите за украинците

Като аспект на все по-тясно партньорство между Украйна и ЕС

"В резултат ЕК се задоволява само да констатира, че няма особен напредък и това е всичко", коментира Илияна Йотова.

Тя бе подкрепена от своите колеги социалисти, които смятат, че европейските граждани без изключение трябва да бъдат равнопоставени. „Безвизово пътуване за всички европейци - това трябва да е нашата политическа цел“, каза Ана Гомеш от Португалия. Испанецът Хуан Фернандо Лопез Агилар бе категоричена, че е срамна липсата на политическа воля от страна на Европейската комисия.

Комисия към ЕП гласува за отпадане визите за грузинци
Обновена

Комисия към ЕП гласува за отпадане визите за грузинци

Комисията по граждански свободи и вътрешни работи

Припомняме, същата комисия вчера е одобрила отпадането на визи за грузинците. Днес Мария Габриел днес поиска отпадане на визите за част от украинските граждани - тези, които притежават биометрични паспорти.