Украинските граждани с биометрични паспорти да бъдат освободени от изискването за виза при престой до 90 дни в Шенгенското пространство. Това предложение прави зам.-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководителят на българската делегация Мария Габриел в доклад пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Комисия към ЕП гласува за отпадане визите за грузинци
Обновена

Комисия към ЕП гласува за отпадане визите за грузинци

Комисията по граждански свободи и вътрешни работи

Гражданите на държавите-членки на ЕС вече пътуват безвизово до Украйна. Докладът отчита доброто сътрудничество с украинските власти и гражданското общество.

Габриел напомня, че либерализирането на визовия режим е един от аспектите на все по-тясното партньорство между Украйна и ЕС. „Украйна е приоритетна страна партньор на ЕС в рамките на Европейската политика за съседство и Източното партньорство.

Според Мария Габриел либерализацията на визовия режим е ефективен инструмент за насърчаване на дълбоки и трудни реформи.

Украйна е изпълнила всички критерии, свързани със сигурността на документите, управлението на границите и миграцията, обществения ред и сигурността, както и относно външните отношения и основните права. Европейският парламент потвърждава за пореден път принципа, според който всяка страна, изпълнила всички критерии, може да се възползва от либерализацията на визовия режим“, заяви Мария Габриел.

В доклада се предоставя и допълнителна информация за действията на украинските власти в борбата срещу корупцията и във връзка с риска от миграция. В Украйна са създадени три ключови органа, които сега са оперативни в борбата с корупцията. Споразумението за реадмисия на незаконни мигранти между ЕС и Украйна е едно от най-ефективните, което показва, че страната е надежден партньор за смекчаване на миграционните рискове.

Мария Габриел подчертава, че критериите, довели до визова либерализация, следва да бъдат изпълнявани и след влизане в сила на решението.