Илон Мъск, собственик на социалната медийна платформата X, в петък нарече лявоцентристкото правителство на Австралия "фашисти" заради предложеното законодателство за налагане на глоби на фирми за социални медии за това, че не са предотвратили разпространението на дезинформация онлайн, цитира думите му "Ройтерс".

Лейбъристкото правителство на Австралия разкри в четвъртък законодателство, което може да глоби интернет платформите до 5% от глобалните им приходи за предоставяне на дезинформация, присъединявайки се към световен натиск за овладяване на технологичните гиганти без граници.

Предложеният закон ще изисква от технологичните платформи да определят кодекси на поведение, за да спрат разпространението на опасни неистини и да бъдат одобрени от регулатор. Регулаторът ще определи свой собствен стандарт, ако дадена платформа не го направи, и ще глоби фирмите за неспазване.

Мъск, който смята себе си за защитник на свободата на словото, отговори на публикация от потребител на X, свързваща историята на Ройтерс относно закона за дезинформацията с една дума: "Фашисти".

Говорител на министъра на комуникациите Мишел Роуланд каза по имейл, че компаниите, работещи в Австралия, трябва да спазват австралийските закони.

"Този ​​законопроект подобрява прозрачността и отчетността на платформите за потребителите и австралийците", каза Роуланд.

Социалните медийни платформи не трябва да публикуват измамно съдържание, фалшиви материали и насилие на живо в името на свободата на словото, казапомощник-министъра на финансите Стивън Джоунс пред телевизия ABC.

В предишен сблъсък с австралийското правителство X през април се обърна към съда, за да оспори заповедта на киберрегулатора за премахване на някои публикации за намушкването с нож на епископ в Сидни, което накара премиера Антъни Албанезе да нарече Мъск " арогантен милиардер ".

По-късно регулаторът оттегли жалбата си срещу X след неуспех във федералния съд.

X блокира видеото за австралийските потребители но отказа да го премахне в световен мащаб на основание, че правилата на една държава не трябва да контролират интернета като цяло.

Върховният съд в Бразилия забрани Х

Върховният съд в Бразилия забрани Х

Решението бе взето единодушно