Компанията SpaceX на американския предприемач Илон Мъск е спечелила нов голям договор от Пентагона. Министерството на отбраната на САЩ ще плати 149 млн. долара за започнето на работа по създаването на проследяващи изстрелването на ракети сателити.

По този начин Илон Мъск става ръководител на проекта за производство на сателити, които трябва да противодействат на най-новите руски хиперзвукови оръжия, пише руското издание "Взгляд".

Тръмп пред избиратели: Русия открадна хиперзвуковите оръжия от САЩ, от Обама

Тръмп пред избиратели: Русия открадна хиперзвуковите оръжия от САЩ, от Обама

Надъхва ги с "най-бързата ракета и най-мощното оръжие, познато на човечеството... не дай си Боже някога да го използваме"

Агенцията за космическо развитие на САЩ планира до 2022 г. да разположи в близкия космос, на ниска околоземна орбита група от проследяващи спътници. Тези апарати се планира да защитават САЩ от внезапни атаки с хиперзвукови ударни блокове от руски и китайски ракети.

Работното име на тази група сателити е Constellation ("Съзвездие") и тя трябва да е наистина огромна, тоест трябва да се състои от няколко хиляди апарата. Сега стана известно, че тези сателити ще бъдат създадени и изстреляни от компанията на Илон Мъск SpaceX.

Такава многочислена група от спътници в ниска орбита трябва да усъвършенства концепцията, която в западната литература е наричана Overhead Persistent Infrared (OPIR), което в буквален превод означава "непрекъснато инфрачервено проследяване".

Руският аналог на тази система е космическият ешелон на системата за предупреждение за ракетно нападение (СПРН), чиито функции сега се изпълняват от сателитите "Тундра". Основата за откриване на балистични ракети от системата OPIR/СПРН за ранно предупреждение е тяхната инфрачервена следа, която се образува по време на работата на ракетни двигатели.

Русия се хвали: С-500 ще може да унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

Русия се хвали: С-500 ще може да унищожава хиперзвукови оръжия в космоса

Системата нямала аналог