Американският президент Доналд Тръмп коментира, че Русия е създала собствено хиперзвуково оръжие, след като е получила информация за подобни технологии от администрацията на своя предшественик Барак Обама.

"Знаете ли, те имат ракета, супер-хиперзвукова, аз я наричам супер-дупер. Тя е пет пъти по-бърза от конвенционалната ракета. Ние имаме ракета, която развива по-висока скорост", каза той на предизборен митинг в щата Минесота.

Пентагонът поръча първите изтребители F-15EX за хиперзвуково оръжие

Пентагонът поръча първите изтребители F-15EX за хиперзвуково оръжие

Осем изтребителя на стойност 1,2 млрд. долара

"Но Русия получи тази информация от администрацията на Обама, Русия я открадна. Знаете ли за това, знаехте ли? Русия получи тази информация и след това създаде ракетата", аргументира се Тръмп.

Тръмп също така повтори, че САЩ притежават най-мощното оръжие в света, отказвайки да уточни за какво става въпрос. "Създадохме най-мощното оръжие, познато на човечеството. Вярно е", каза той.

"Просто казвам, че имаме най-мощното оръжие в света и дори няма да кажа какъв тип оръжие е. По-добре да не знаете за него. И не дай си Боже някога да го използваме. Но ние имаме най-мощното оръжие, създавано някога от хора".

В средата на май Тръмп обяви, че Вашингтон разработва "супер-дупер ракета". Според него американската ракета ще е "най-бързата в света".

Пентагонът проучва индустриалната база за създаване на хиперзвукови оръжия

Пентагонът проучва индустриалната база за създаване на хиперзвукови оръжия

Не знаят, имат ли материали и ноу-хау за проект на ракети, а някои доставки са от Китай

По-рано  многократно признаха, че страната е изостанала от Русия и Китай в производството на хиперзвуково оръжие.

Шефът на Пентагона Марк Еспър отбеляза, че САЩ се оказаха в тази област "в ролята на догонващи". Той обяви удвояване през 2020 г. на финансирането за разработването на хиперзвукови оръжия, базирани на суша, въздух и море. В момента се изпълняват девет проекта, полетните тестове на няколко прототипа са планирани за 2020г.

По-рано Владимир Путин заяви пред ТАСС, че руските хиперзвукови оръжия позволяват да се поддържа стратегически баланс и стабилност в света.

Кралските ВМС се похвалиха с най-модерното в света торпедо

Кралските ВМС се похвалиха с най-модерното в света торпедо

Великобритания ще може да унищожава всякакви вражески кораби и подводници