Кралският флот разработи най-модерното в света торпедо. Новото торпедо беше изпробвано в продължение на четири дни на специални полигони близо до Кайл от Лочалш на северозападното крайбрежие на Шотландия, на около петдесет и пет мили западно-югозападно от Инвърнес, съобщава "Нешънъл интерест".

Преди малко повече от 150 години британският инженер Робърт Уайтхед разработи първото ефективно самоходно торпедо - и преди този момент терминът "торпедо" се използваше за описание на различни подводни мини и капани. Но след торпедата на Уайтхед, терминът започва да се използва за самоходен снаряд, който пътува под или по водата.

Сега Кралският флот обяви, че "най-модерното торпедо в света е на прага да влезе в експлоатация" след обширни изпитания в Шотландия. Модернизираният "Спиърфиш" - основното оръжие на подводната флотилия на Обединеното кралство срещу вражески кораби и подводници - е изстрелвано многократно по фрегатата HMS Sutherland, докато учени, инженери и моряци изучават неговите характеристики.

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британия трябва да се готви за Русия, както САЩ се готви за Китай

Британската армия е напълно неподготвена за заплахите

Оригиналното торпедо "Спиърфиш" влезе в експлоатация с Кралския флот през 90-те години и това неотдавнашно надграждане от 270 милиона паунда включваше нова бойна глава, по-безопасна система за гориво и подобрен електронен "мозък". Екип от около сто инженери и експерти по военноморски оръжия в BAE Systems в Портсмут прекара близо шест години в подобряване на торпедото.

Подобреното оръжие е преминало през няколко кратки упражнения, включващи тестване на софтуерните и хардуерни подобрения. Базираната в Плимут фрегата, която участва в тренировките, направи всичко възможно, за да отблъсне атаките.

"Спиърфиш" бе настроен да "работи дълбоко" от съображения за безопасност, така че фиктивният сблъсък се разиграваше само на дисплеите в операционната зала на HMS Sutherland.

САЩ създават автономни кораби в надпревара с Китай за военноморско превъзходство

САЩ създават автономни кораби в надпревара с Китай за военноморско превъзходство

Китай и Русия са главните стратегически съперници на САЩ

"По време на изпитанието тази седмица приведохме нашето елитно обучение в действие, използвайки различни подводни сензори за намиране и проследяване на оръжието", каза двадесет и три годишният Ейбъл Сиймън Матю Браун от Пърт, един от специалистите по подводна война който проследява "Спиърфиш".

Окончателно изпитание ще се проведе в Британския център за подводно тестване и оценка (BUTEC) по-късно през 2020 г., преди оръжието да бъде обявено за експлоатационно и да започне да се доставя на подводния флот.

Веднъж разгърнат, Кралският флот заяви, че подобреният "Спиърфиш" ще разбие гърба на фрегатите, разрушителите и бойните кораби с подобни размери и дори ще премахне всякакви подводни заплахи.

ВВС на САЩ иска ускоряване на промени, за да не загубят следващата голяма война

ВВС на САЩ иска ускоряване на промени, за да не загубят следващата голяма война

"Предупредителни лампички мигат от известно време", трябва да се гарантира победа над Китай и Русия

Торпедото ще бъде на подводници ловци-убийци и подводниците за ядрено възпиране до три години и ще бъде на служба до 2050-те.

Военноморските сили по света разработват по-усъвършенствани торпеда и по-рано тази година американският флот започна тестване на много леко торпедо, разработено от Northrop Grumman.

Миналия месец бе обявено, че Русия е разработила своя "Скхвал", който има отчетена скорост от двеста възела.

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

20 секунди до унищожение: Толкова има САЩ срещу руската ракета "Циркон"

Сценарият "обезглавяване" предполага, че руски подводници започват внезапна ядрена ракетна атака, която опустошава Вашингтон