Министерството на отбраната на САЩ започна задълбочено проучване на индустриалната база за хиперзвуково оръжие, за да разбере слабостите на САЩ за притежание на високоскоростни нападателни и отбранителни технологии, съобщава "Дефенс нюз".

Марк Люис, директор изследвания и модернизация на Министерството на отбраната на САЩ, заяви, че е създаден нов консултативен орган по хиперзвукови войни, който да идентифицира "критичните точки" в задачата, ръководен от Кевин Феи, зам.-министър на отбраната на САЩ по въпросите на снабдяването.

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Пентагонът иска да изхарчи около $167 милиарда за ядрени оръжия до 2025 г

Демократите "като цяло подкрепят увеличените разходи за ядрени оръжия

"Какво е състоянието на нашата база, готова ли е за производство в мащаба, който очаквахме? Очевидно е, че сега можем да разработваме концепции, да разработваме прототипи, но масовото производство е съвсем различна задача", обяснява Люис.

"Това са производствени възможности, производствена база, високотемпературни материали. Искаме да сме сигурни, че ние не сме само доставчици на първо ниво, но също така търсим други доставчици, необходими за осигуряване на масово производство."

Люис коментира, че очаква "първоначален доклад" следващите няколко месеца и отбелязва, че тази работа ще бъде "продължаваща дейност", която се развива с напредването на хиперзвуковата стратегия и процеса на развитие.

Като пример, Люис посочва въпроси за свръхзвуково ракетно гориво и ракетно задвижване за хиперзвукови крилати ракети с реактивен двигател.

В момента ръководеният от него отдел не знае със сигурност какви материали има или ноу-хау за изпълнение на такава задача в рамките на индустриалната база.

Не планираме война с никого, уверява Путин и похвали оръжията за сдържане на САЩ

Не планираме война с никого, уверява Путин и похвали оръжията за сдържане на САЩ

Тези системи позволяват на Кремъл да "поддържа стратегическата стабилност и стратегическия баланс", които САЩ се опитват да "разстроят"

Редица доклади на Пентагона през последните две години подчертават сериозните опасения относно отбранителната индустриална база, особено що се отнася до висококачествени материали и познания в ракетния дизайн.

В някои случаи единственият доставчик на критични материали е Китай, страна, която принуждава САЩ да инвестират в хиперзвуково оръжие.

Люис, който е главен учен във ВВС от 2004 до 2008 г., също подчертава важността на увеличаването на работната сила, по-специално чрез осигуряване на стабилно финансиране за хиперзвукови изследвания в университетите, с които катедрата е в началните етапи на създаване на хиперзвуков консорциум.

"Особено сме заинтересовани от ангажирането на части от университетската общност, онези нетрадиционни слоеве, които все още не са усвоили основната механика на високоскоростните течности и газове, но които могат да донесат други възможности, като напътстване, навигация и контрол, разработване на материали, инженеринг на системи. Ние вярваме, че това е важно не само за концепциите за развитие, но и за осигуряване на работна ръка в промишлеността и в нашите държавни лаборатории."

Във финансовата цел за 2021 г. отделът поиска 3,2 милиарда долара за изследвания, разработка, тестване и оценка на средства, свързани с хиперзвуково оръжие.

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай
Обновена

Пентагонът затвърждава притесненията си за военните способности на Русия и Китай

"Военното ни предимство е подкопано, искат да надминат САЩ и да влияят на света"