Президентът на Русия Владимир Путин увери, че страната му не планира да влиза във война с никого, но иска да разубеди други държави, които търсят конфликт с Москва, информира ТАСС.

Кремъл: Путин и Ердоган ще се срещнат вероятно следващата седмица

Кремъл: Путин и Ердоган ще се срещнат вероятно следващата седмица

Позиция на Москва

Путин направи коментарите в интервю за ТАСС, което е публикувано от агенцията на части на фона на напрежението в сирийската провинция Идлиб, където Русия подкрепя сирийската армия, която се бие срещу поддържани от Турция сирийски бунтовници.

В неделя режимът на Асад обяви, че въздушното пространство над Северозападна Сирия е затворено и всеки самолет или дрон, който навлезе, ще бъде разглеждан като враг и ще бъде свалян.

По думите на Путин Русия разработва уникални настъпателни оръжия без намерение да започва война с никого, но ще поддържа "стратегическия баланс" и "стратегическата стабилност" в света.

Ердоган иска Путин да го остави да се разправи "насаме" със Сирия

Ердоган иска Путин да го остави да се разправи "насаме" със Сирия

Ние ще направим каквото е необходимо, уверява той

"Ние няма да воюваме с никого. Ние ще създадем условия, така че никой да не иска да влиза във война с нас", подчерта Путин.

Тричасовото интервю е по повод 20 г. Путин на власт и е разделено на 20 части, които ще бъдат пуснати през следващите седмици.

Русия създаде "настъпателни системи, които нямат аналог в света" и които принудиха САЩ да се опитат да ни настигнат, подчерта руският лидер.

Като пример президентът посочи нови "свръхзвукови настъпателни системи". Той поясни, че през последните 20 г. делът на новото въоръжение в руската армия нарасна от 6% на 70 на сто.

Ердоган ще загуби, защото Путин играе с белязани карти

Ердоган ще загуби, защото Путин играе с белязани карти

Не че нещата между ЕС и Турция, в рамките на НАТО и отделно, ще са гладки. Но поне картите няма да са белязани, пише Мартин Табаков

"Това е уникална ситуация", категоричен Путин.

Тези системи позволяват на Кремъл да "поддържа стратегическата стабилност и стратегическия баланс", които САЩ се опитват да "разстроят" с техните системи за противоракетна отбрана, продължи той.

"Това е важно не само за нас, но и за глобалната сигурност", заключи Путин.