Мишел Барние, който е главният преговарящ на Европейската комисия във връзка с Брекзит, обяви, че преговорите за излизането на Великобритания от Общността няма да приключат бързо и безболезнено, съобщават британски медии.

По думите на Барние, илюзия е да се смята, че това е така, след като той изложи подробните преговорни насоки на Европейската комисия за първата фаза на преговорите.

Няма да платим €100 млрд. на ЕС, закани се Лондон

Няма да платим €100 млрд. на ЕС, закани се Лондон

Коментарът на Дейвис е в отговор на информация на "Файненшъл таймс"

"Някои създадоха илюзията, че Брекзит няма да окаже съществено влияние върху живота ни или че преговорите могат да бъдат приключени бързо и безболезнено. Не е това случаят. Ние се нуждаем от стабилни решения, нуждаем се от правна прецизност и това ще отнеме време", предупреди той.

Това става на фона на информациите, че Великобритания може да бъде накарана да плати 100 млрд. евро като "сметка по развода", което е рязък скок от предишните оценки от 60 млрд. евро.

Климатът преди разговорите за Брекзит не е добър, вярва главният преговарящ на ЕП

Климатът преди разговорите за Брекзит не е добър, вярва главният преговарящ на ЕП

Ги Верхофстад заяви, че не е изненадан от "натрупващия се натиск"

Британският министър по Брекзит Дейвид Дейвис по-рано отхвърли твърденията, че сметката ще бъде толкова висока, подчертавайки, че Брюксел ще получи само това, което е дължимо по закон.

Говорейки в Брюксел, Барние изтъкна, че началната фаза на преговорите ще се съсредоточи върху уреждането на финансовите въпроси, статута на чужденците и бъдещата границата между Обединеното кралство и Ирландия, която е част от ЕС.

Той настоя, че т. нар. "сметка по развода" не била наказание за излизането на Великобритания, а по-скоро "уреждане на сметки".

"Обединеното кралство трябва да положи много усилия по тези три въпроса през следващите седмици и месеци и това ще увеличи шансовете за сключване на сделка", коментира Мишел Барние.

ЕС се опитва да повлияе на изборите със заплахи, предупреди Мей

ЕС се опитва да повлияе на изборите със заплахи, предупреди Мей

Европейски политици и официални представители отправят заплахи към Великобритания

"Няма въпрос за искането на празен чек от Обединеното кралство, това не е сериозен въпрос", подчерта бившият френски еврокомисар и министър. 

Той призова Великобритания да гарантира "доживотно" правата на 3 млн. граждани на ЕС, живеещи в страната, които понастоящем могат да живеят, работят и учат там свободно съгласно правилата на ЕС.