Група от медицински и технически експерти на САЩ установи, че електромагнитна енергия може да причинява така наречения "Синдром на хавана", информира Aljazeera.

В сряда бяха публикувани заключения, които разясняват допълнително симптомите на синдрома при стотици американски дипломатически служители по света - световъртеж, гадене и болки в ушите. Случаи на заболели хора със симптоматика на синдрома са били регистрирани в американски дипломатически обекти в Австралия, Австрия, Китай, Колумбия, Германия, Русия, Франция и Швейцария.

"Хаванският синдром" удари резидента на ЦРУ в Сърбия

"Хаванският синдром" удари резидента на ЦРУ в Сърбия

Нови следи за атака

Експертите не изключват заболяването да е породено от целенасочена електромагнитна атака от страна на противник на САЩ, насочващ електромагнитна енергия или ултразвукови вълни към конкретни лица. Учените не знаят дали такава технология съществува, кой може да я използва и отхвърлят някои други предишни теории за причините за синдрома - йонизираща радиация, химически и биологически причинители, инфразвук, ултразвук от големи разстояния и нагряване от електромагнитна енергия.

Експертите в САЩ информират в своите публични доклади, че болестта може да се дължи на външни фактори, но не може да бъде обяснена лесно с екологични или медицински условия. Новите констатации за синдрома се прибавят към предишните заключения на САЩ за "насочена, пулсираща радиочестотна енергия". ЦРУ не изключва причинителите да са чуждестранни противници на САЩ, добавя Aljazeera.

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

Не посочват виновни, но споменават Русия, с изследвания преди повече от 50 години на СССР

Припомняме, че за първи път синдрома е регистриран 2016 г. в Куба. Администрацията на президента Джо Байдън търпи остра критика от страна на дипломатическия апарат в САЩ за пълното и ефективно разследване на заболяванията. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи въпроса като приоритетен.