Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща да "достигне до дъното" на така наречения "Хавански синдром", който според някои може да е причинен от руски микровълнови атаки, информира "Франс прес".

В стремежа си да увери разтревожени американски дипломати, че правителството приема сериозно озадачаващото заболяване, Блинкън назначи две високопоставени фигури, които да ръководят отговора на Държавния департамент.

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

Не посочват виновни, но споменават Русия, с изследвания преди повече от 50 години на СССР

Официално наречени аномални здравни инциденти (АЗИ), случаи на синдром от Хавана се появиха за първи път през 2016 г. в кубинската столица, като американски и канадски дипломати се оплакваха от силно главоболие, гадене и възможно увреждане на мозъка, след като са чували пронизителни звуци.

Впоследствие броят на американските служители в дипломатическия и разузнавателния корпус, съобщаващи за подобен опит в страни, включително Китай, Австрия, Колумбия и Русия, се повиши до няколкостонин.

"Всички ние в правителството на САЩ, и особено ние в Държавния департамент, сме фокусирани върху това да разберем какво и кой причинява тези инциденти, да се грижим за онези, които бяха засегнати, и да защитим нашите хора", увери Блинкън.

Канадски дипломати съдят страната си за 21 млн. долара за мистериозни атаки в Куба

Канадски дипломати съдят страната си за 21 млн. долара за мистериозни атаки в Куба

"Жена ми вече не е същата", коментира дипломат

Той уточни, че Държавният департамент е уредил лечението на засегнатите в университета "Джонс Хопкинс" и е събирал базови данни от американски дипломати, преди те да бъдат използвани за анализиране на докладвани случаи.

Блинкън назначи посланиците ветерани Джонатан Мур да координира цялостната реакция и Маргарет Уйехара да гарантира, че всеки, който съобщава за симптоми, получава пълна медицинска помощ.

Той също така посочи, че Държавният департамент внедрява нови технологии в посолствата и мисиите, за да помогне за оценка и защита на персонала от заплахи, които могат да бъдат свързани със случаи.

"Научна фантастика", отсече Куба за звуковите атаки

"Научна фантастика", отсече Куба за звуковите атаки

САЩ обвиниха Хавана, че са пострадали нейни дипломати

"Ние използваме пълния капацитет на нашата разузнавателна общност. Ние привличаме най-добрите научни умове вътре и извън правителството", за да разберем проблема, увери той.

Но някои учени изразяват съмнения относно теорията за руските атаки и твърдят, че няма нито едно заболяване или причина за съобщаваните случаи.

А някои дори отхвърлиха разпространението на случаи като масов психогенен феномен, при който хората започват да се чувстват болни, след като научат за здравна заплаха.

САЩ изтеглят 60% от дипломатическия си персонал в Куба заради "особени атаки"

САЩ изтеглят 60% от дипломатическия си персонал в Куба заради "особени атаки"

САЩ са уведомили кубинското посолство във Вашингтон