Победителят от повторените избори за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу предупреди турския президент Реджеп Тайип Ердоган да зачита демокрацията и че всеки, който "реши да не служи на хората и да не даде приоритет на тяхното политическо бъдеще", ще бъде разобличен.

В интервю за Си Ен Ен дни след решителната му победа с девет процентни пункта над кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Имамоглу заяви, че надпреварата е била "изключително изпитание" за демократичната традиция на Турция.

Ердоган се зарича да извлече поуки от гласа на хората след загубата в Истанбул

Ердоган се зарича да извлече поуки от гласа на хората след загубата в Истанбул

"Ние не разполагаме с лукса да пренебрегваме и да не се вслушваме в посланията, дадени от хората"

"23 юни ни показа, че никой, нито индивид, нито власт, могат да попречат на волята на хората, никой политик няма лукса да пренебрегва този факт", коментира Имамоглу, който победи представителя на управляващата партия на Ердоган, допълвайки за победата си: "Това не е заплаха. Смятам, че успешно преминахме този текст."

Победата на кандидата на опозиционната Народнорепубликанска партия беше възприета като обвинение срещу дългогодишното управление на ПСР от жителите на Истанбул, много от които обвиняват Ердоган за икономическата криза, двуцифрената безработица и сриващата се турска лира.

Имамоглу, който доскоро беше относително неизвестен за широката публика, за да се превърне в звезда на Народнорепубликанската партия, трябваше два пъти да се яви на избори, след като ПСР оспори резултата от първото гласуване през април, твърдейки, че е имало изборни измами.

Победата в неделя показа как "хората на Истанбул демонстрираха легитимността на изборите и изборите бяха защитени. Никой няма да може да се намеси в изборите до такава степен отново", посочи новият кмет на най-големия турски град.

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Екрем Имамоглу - човекът, който развали празника на Ердоган

Мнозина в Турция виждат в него бъдещия обединител на нацията...