Няма оправдание за отстраняването ми като президент на Бразилия. Това обяви отстраненият държавен глава на Бразилия Дилма, излагайки защитата си в делото за импийчмънт. Тя нарече процеса по импийчмънт преврат, съобщава Sky News.

Пристигайки в Сената, за да свидетелства за пръв път в своя защита часове преди сенаторите да гласуват за съдбата й, 68-годишната Дилма Русеф бе посрещната от нейни поддръжници. Те бяха опънали плакати на площада пред сградата.

Русеф бе придружавана от тежка категория съюзници, включително предшественика й Луис Инасиу Лула да Силва и десетки бивши членове на кабинета. Дилма Русеф е обвинена в манипулиране на държавния бюджет и подписване на декрети за държавни разходи без одобрението на парламента.

Ако бъде призната за виновна, Русеф ще бъде отстранена от поста официално. Това ще постави край на 13-годишното управление на левите в най-голямата държава в Латинска Америка.

Единственото нещо, от което се страхувам сега, е краят на демокрацията, обяви Русеф, подчертавайки, че хората не приемат преврата.

Тя иска обществеността да гласува директно, защото гласуването е най-добрият начин за запазване на демокрацията.

„Както всеки, аз имам слабости и правя грешки. Но сред тези слабости не е нелоялност или малодушие”, отбеляза Дилма Русеф.

По време на речта си в Сената отстраненият бразилски държавен глава заяви, че социалните постижения от последните 13 години са изложени на риск.

Дилма Русеф обяви, че е отказала да подаде оставка, защото е ангажирана с демокрацията и върховенството на закона.

Тя нарече обвиненията срещу себе си „претекст за конституционен преврат” и допълни: „Дойдох, за да гледам Ваши превъзходителства в очите и да кажа, че не съм извършила престъпление”. Русеф е категорична, че не е извършила престъпленията, за които е обвинена нечестно и произволно.

Гласуването може да продължи до сряда. Ако сенаторите гласуват за импийчмънта на Русеф, нейният бивш вицепрезидент, превърнал се в политически враг, Майкъл Темер, ще бъде потвърден като президент до изборите през 2018 г.