Индиец, вербуван в руската армия с измама, загина във войната в Украйна, съобщава Франс прес, позовавайки се на негови близки. Според агенцията това е петата потвърдена смърт на индийски гражданин наскоро.

22-годишният Рави Мун пътува до Русия през януари, след като частен агент по наемането му е обещал работа в транспортния сектор, каза брат му Аджай. Той обаче е обучен на място да борави с оръжие и през март е изпратен на фронта.

"След като загубих контакт с него, се свързах с индийското посолство в Москва, където ни съобщиха, че брат ми е починал", каза Аджай, добавяйки, че посолството е поискало семейството да изпрати ДНК проби, за да идентифицират тялото на Мун.

Роднините също са потърсили помощ от кабинета на индийския премиер Нарендра Моди, за да върнат тялото в родината му.

Индийският премиер Нарендра Моди може да посети Украйна през август

Индийският премиер Нарендра Моди може да посети Украйна през август

Визита в Киев

Миналата седмица външното министерство на Индия заяви, че правителството продължава да работи с руските власти, за да върне около 50 индийци, които се бият в руската армия.

В началото на юли стана известно, че руските власти са започнали да изплащат компенсации на семействата на индийски граждани, които са били вербувани да се бият във войната и са загинали там. Моди повдигна този въпрос на среща с руския президент Владимир Путин.

Прегръдката на Моди в Ново Огарьово

Прегръдката на Моди в Ново Огарьово

Индия остава най-значимата страна в Азия, която отказва да се присъедини към диктуваната от Китай икономическа интеграция на континента