Индийските власти са арестували 14 души и са затворили временно частна болница при разследване на предполагаема измама с ваксинация, предаде cbsnews.  Сред задържаните са и лекари. Има данни, че хиляди хора са получили инжекции с физиологичен разтвор вместо ваксини срещу коронавирус. Най-малко 2000 души в Мумбай и 500 в източния щат Бенгалия може да са станали жертва на измама, съобщиха властите.

Предполагаемите измами са извършени през май и юни при масови ваксинации, за които болницата не е имала разрешение. За пръв път полицията е регистрирала случай миналия месец, след като някои ваксинирани не виждат сертификатите си за ваксинация да се появяват в правителствения онлайн портал CoWin. Техните подозрения нарастват, когато никой от ваксинираните не съобщава за обичайните странични ефекти.

Още хора могат да бъдат арестувани, тъй като разследването все още е в ход. Някои от задържаните вече са признали за извършените измами. 

Досега поне 350 милиона индийци са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19. Това прави 24% от населението, но с втора доза са едва 5% - далеч от т.нар. колективен имунитет. Националната програма за ваксинация набира темп след опустошителната втора вълна от коронавирусни инфекции през април и май, която осакати здравните служби в страната и остави хората да умират на улицата.

Страната отчиташе над 400 000 нови случая и над 4000 смъртни случая на ден в пика на втората вълна. Сега са около 40 000 нови случая и 900 смъртни случая на ден, а експертите вече предупреждават за възможна трета вълна.

Индия ваксинира рекордните 7,5 млн. души за ден след промяна на политиката

Индия ваксинира рекордните 7,5 млн. души за ден след промяна на политиката

Правителството цели да имунизира по 10 млн. души всеки ден по-късно тази година