Индийските власти са готови да проучат доказателствата, представени от Канада, които твърдят, че Ню Делхи е замесен в убийството на сикхския сепаратист близо до Ванкувър. Но в същото време повториха критиките си към Отава, съобщава АФП.

Отношенията между двете страни се влошиха миналата седмица, след като премиерът Джъстин Трюдо публично свърза индийското разузнаване с убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар, канадски гражданин, който се застъпваше за отделна държава на сикхите, отделена от Индия, и изгони индийски дипломат.

Първият дипломат на Индия бе попитан по време на посещение в Ню Йорк за Общото събрание на ООН по случая.

"Ако има някакъв инцидент, който е проблем и някой ми даде нещо конкретно като правителство, аз, разбира се, ще го разгледам", каза министърът на външните работи Субрахманям Джайшанкар в Съвета за външни отношения.

Канада призова Индия да сътрудничи на разследването, но Ню Делхи отхвърли обвиненията и предприе контрамерки, като спиране на визовите услуги за канадци.

"Ние всъщност измъчвахме канадците. Дадохме им много информация за ръководството на организираната престъпност, което действа извън Канада", каза Джайшанкар, имайки предвид сикхските сепаратисти. Нашето безпокойство е, че това наистина е много разрешително поради политически причини", каза той.

"Имаме ситуация, в която всъщност нашите дипломати са заплашвани, нашите консулства са атакувани и често се правят коментари, които са намеса в нашата политика", каза той.

Канада е дом на около 770 000 сикхи, или около два процента от населението на страната, с вокална група, изразяваща подкрепа за създаването на отделна държава Халистан.

Сикхското сепаратистко движение до голяма степен е приключило в Индия, където силите за сигурност използваха смъртоносна сила, за да потушат бунт през 80-те години на миналия век.

Канадски сикхи организират протести срещу индийското правителство

Канадски сикхи организират протести срещу индийското правителство

Заради убийството на сикхският сепаратист Хардип Сингх Ниджар

Ниджар, е работел като водопроводчик. Напуснал е северноиндийския щат Пенджаб преди около 25 години и е станал канадски гражданин. Той е подкрепял формирането на независима родина на сикхите, а Индия го определи като "терорист" през юли 2020 г.

Канадското правителство е събрало данни за случая в продължилото месеци разследване на случая, съобщи CBC News миналата седмица, като цитира неидентифицирани източници.

Съединените щати са работили в тясно сътрудничество със съседката си по разузнаването, което сочи към възможното участие на индийски агенти, каза високопоставен източник от канадското правителство пред Ройтерс.

Сикхи организираха протести пред дипломатическите мисии на Индия в Канада.

Около 100 протестиращи в Торонто изгориха индийско знаме и изразиха недоволството си от индийския премиер Нарендра Моди. Около 200 протестиращи се събраха и пред консулството във Ванкувър.

В Отава по-малко от 100 души се събраха пред индийското посолство, където се намира индийския върховен комисар. Те развяваха жълти знамена с думата "Халистан" на тях, което показва подкрепа за превръщането на индийския регион Пенджаб в независима държава за сикхите.

Индия спира визите за канадци на фона на спора за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Индия спира визите за канадци на фона на спора за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вбеси Ню Делхи, като посочи "потенциална връзка" между правителствени агенти и убийството

Обвиненията на Канада предизвикаха ответни действия, като двете страни взаимно си експулсираха по един дипломат, на фона на ескалиращият спор, а Ню Делхи спря визите за канадци.