Намалението на корпоративния данък в Индия сред най-ниските в Азия е приветствано от инвеститорите, тъй като това може да помогне за стимулиране на икономическия растеж и печалбите на компаниите, съобщават "Блумбърг" и "Файненшъл таймс".

Ню Делхи намали основната си ставка на корпоративния данък от 30 на 22%, което означава, че ефективната ставка на корпоративния данък ще падне от 34,94% в момента на 25,17%.

Новите производствени компании ще бъдат третирани по-благоприятно. Основната им данъчна ставка ще бъде намалена от 25 на 15%.

"Сега трябва да видим какво правят компаниите по отношение на инвестициите и какво правят потребителите по отношение на разходите", коментира анализатор.

Намаляването на данъците, ретроспективно, ще струва на правителството 20,5 милиарда долара приходи. Това е последната поредица от мерки, въведени през последните седмици, насочени към повишаване на търсенето и инвестициите, след като икономическият растеж се забави до шестгодишно дъно през тримесечието през април-юни.

Тази мярка може да подтикне повече инвеститори да купуват индийски акции, допълват други анализатори.