Индия възобнови издаването на електронни визи за канадски туристи и пътуващи по работа днес, съобщава "Ройтерс". Това идва два месеца след като страната спря тези услуги за Канада след спор около обвинението от страна на Отава за възможно участие на индийското правителство в убийството на канадски сикхски сепаратистки лидер.

Въпреки че този ход вероятно ще облекчи леко напрежението между страните, не се очаква отношенията между двете страни да се подобрят значително в близко бъдеще.

"Услугите за електронни визи за канадски граждани са възобновени", заяви запознат с решението представител на индийското правителство, при условие за анонимност, тъй като не е упълномощен да говори по темата. Той обаче не коментира дали решението би довело до значително размразяване на отношенията с Отава.

Напрежението между Индия и Канада не се очаква да застраши търговските им отношения

Напрежението между Индия и Канада не се очаква да застраши търговските им отношения

Правителството на Индия няма планове да налага ограничения върху вноса или инвестициите от Отава

Индия издава електронни визи само за туризъм и бизнес за канадски граждани.

Това идва месец след като Ню Делхи възобнови визите под четири от 13-те категории, които бяха спрени през септември.

Връзките между страните се влошиха, след като премиерът Джъстин Трюдо каза пред парламента на Канада, че неговото правителство "активно преследва достоверни твърдения", свързващи агенти на индийското правителство с убийството на Хардип Сингх Ниджар в предградие на Ванкувър.

Ниджар е бил привърженик на продължилото десетилетия, но сега маргинално искане за обособяване на независима сикхска страна от територията на Индия, наречена "Халистан".

Индия отхвърля подозренията на Канада за роля в убийството на сепаратиски лидер на сикхите