Ню Делхи отхвърли доклад на САЩ за религиозната свобода в Индия за 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Според южноазиатската страна той е "силно пристрастен" и не разбира социалната ѝ структура.

В доклада, публикуван от Държавния департамент на САЩ в сряда, се отбелязват жестоки атаки срещу малцинствени групи, особено мюсюлмани и християни, като убийства, нападения и вандализъм в храмове.

Политически анализатори посочват, че критиките към Индия от страна на САЩ обикновено са сдържани поради близките икономически връзки и значението на Ню Делхи за Вашингтон в противодействието на Китай.

"Както и в миналото, докладът е силно пристрастен, липсва му разбиране за социалната структура на Индия и е видимо воден от съображения за банкови гласове и предписваща перспектива. Ето защо ние го отхвърляме", подчерта индийското правителство.

САЩ осуетяват заговор от Индия за убийството на сикхски сепаратист

САЩ осуетяват заговор от Индия за убийството на сикхски сепаратист

Източниците не са определили дали предупреждени към Индия е довело до изоставянето на заговора от заговорниците или е бил осуетен от ФБР.

Индия отбелязва, че докладът оспорва почтеността на някои решения, взети от съдебната система на страната, и инцидентите са подбрани, за да формират предварително замислен наратив.

В доклада на САЩ се изброяват десетки инциденти, като насилие в североизточния щат Манипур, започнало през май 2023 г., и смъртоносна стрелба по служител по сигурността и трима мюсюлмани във влак близо до Мумбай.

Дават се и примери за атаки срещу мюсюлмани въз основа на твърдения, че мъже мюсюлмани са участвали в клане на крави или търговия с говеждо месо.

Индия заяви и че официално е поела случаи на престъпления от омраза и расови атаки срещу свои граждани и други малцинства в САЩ.

"Такива диалози обаче не трябва да се превръщат в разрешение за чужда намеса в други политики", допълват от правителството.

Индия разследва обявения от САЩ осуетен опит за убийство на сикхски сепаратист

Индия разследва обявения от САЩ осуетен опит за убийство на сикхски сепаратист

Гурпатвант Сингх Паннун е водещ организатор на така наречения референдум за Халистан