Индийската космическа агенция е загубила връзка с кораба си "Чандраян-2", който вчера на няколко пъти се опита да кацне на Луната, предаде Ройтерс.

Така Делхи трябваше да се откаже от амбициозната си цел да бъде първата страна, която изследва непознатия до този момент южен полюс на Луната.

Малко по-късно стана ясно, че връзката със спускаемия модул "Викрам" е била прекъсната в последния етап от кацането на Луната, уточниха от Индийската космическа агенция. Те очакваха, че там, където ще кацне "Чандраян-2", ще има лед, който ще потвърди наличието на вода, за първи път открита под формата в замразена форма по време на мисията от 2008 г.

Смята се, че на южния полюс на Луната има вода, тъй като кратерите в региона като че ли не се влияят от високите температури на слънцето.

Втората мисия на Индия до Луната изпрати първите си снимки на Земята

Втората мисия на Индия до Луната изпрати първите си снимки на Земята

Тя публикува общо пет снимки от Chandrayaan-2

Предадените до този момент данни се обработват и анализират в центъра за проследяване в Бангалор в Индия, където екипът от изследователи бе силно притеснен от изгубената връзка и това стана видимо за всички, тъй като реакцията на хората се предаваше онлайн.

"В живота има възходи и падения ... Това, което сте постигнали, не е никак малко" - индийският премиерът Нарендра Моди се опита да окуражи изследователите. Той също се намираше в изследователския център.

Припомняме, че корабът "Чандраян-2" бе изстрелян от космодрум в Южна Индия на 22 юли. На борда на спускаемия модул "Викрам" се намираше малък шест-колесен роувър - Прагян, който тежеше 27 килограма.

Последните моменти от мисията бяха наречени "15 минути терор", тъй като корабът "Чандраян-2" трябваше да преодолява редица трудности, включително лунна гравитация, неравен терен и прах.

До този момент на Луната са кацали САЩ, Русия и Китай. През април Израел също направи опит да се приземи на Луната, но и той бе неуспешен.