Първият дипломат на Индонезия предупреди, че ядрените оръжия представляват заплаха, като поясни, че Югоизточна Азия е "на една крачка от апокалипсис". Външният министър настоя световните сили да подпишат договор, за да предпазят региона от ядрени оръжия. Това съобщи Асошиейтед прес.

Индонезийският външен министър Ретно Марсуди вдигна тревога преди двудневната среща на върха на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия, в Джакарта. Дневният ред ще акцентира върху смъртоносните граждански борби в Мианмар, продължаващото напрежение в Южнокитайско море и усилията за укрепване на регионалните икономики на фона на глобалните насрещни ветрове, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна.

По-късно тази седмица блокът от 10 държави ще се срещне с азиатски и западни колеги, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, руския външен министър Сергей Лавров и китайския ръководител на външната политика Ван И.

Марсуди посочи, че ядрените оръжия не гарантират безопасността на региона. По думите й Югоизточна Азия е на една грешна стъпка от апокалипсис и световна катастрофа, ако ядрени оръжия бъдат разположени там.

През 1995 г. държавите от АСЕАН подписаха договор, който обяви ангажимента на Югоизточна Азия да бъде зона без ядрено оръжие, една от петте в света. Марсуди изрази съжаление, че нито една от водещите световни ядрени сили не е подписала пакта и призова за подновяване на усилията, за да бъдат убедени тези държави да се подпишат. Заплахата е неизбежна, така че вече не можем да играем игра на изчакване, поясни външният министър.

Виетнам влезе в "сивия списък" заради риск от разпространение на ядрени оръжия

Виетнам влезе в "сивия списък" заради риск от разпространение на ядрени оръжия

Страната се e ангажирала да докаже, че ефективно предотвратява това