Индонезийският парламент прие днес промени в своя закон за интернета. Те смекчават определени членове от него, които според критици са били използвани за репресиране на правителствената опозиция, съобщава "Ройтерс".

Ревизията на Закона за електронна информация и транзакции включва по-строги изисквания за члена за клевета в него. По този начин вече ще е необходима по-силна доказателствена тежест при наказателно преследване. Освен това намаляват наполовина максималното наказание за клевета от четири години на две.

Промяната влиза в сила незабавно и стеснява правното определение за клевета, заяви Йохана Поерба от Института за реформа на наказателното правосъдие.

Активисти за правата на човека отдавна призовават за преразглеждане на закона от 2008 г., който регулира клеветите и онлайн омразата. Според тях някои от членовете в него са неясни, позволяват злоупотреби и заплашват свободата на словото в третата по големина демокрация в света.

ООН прие спорна резолюция за религиозната омраза

ООН прие спорна резолюция за религиозната омраза

Западните страни се тревожат, че се ограничават правата на човека и свободата на изразяване

През 2019 г. певецът и опозиционер Ахмад Дани беше осъден на една година затвор по закона за интернета, след като нарече политически съперници "идиоти" в онлайн видео.

Според критиците обаче ревизията не стига достатъчно далеч. "Проблемът ще остане същият. Този закон ще се използва от служители, които са се почувствали обидени, служителите ще получат допълнителна защита чрез този закон", твърди един от тях.

Известните правозащитници Харис Азхар и Фатия Маулидиянти в момента са обвинени в клевета срещу силата на закона и по-конкретно срещу старши министър от кабинета Лухут Панджайтан.

Това е станало след като двамата са провели видео дискусия относно констатациите в доклад за предполагаемото участие на военни фигури в минната индустрия в провинция Папуа.