Intel Corp прекратява плановете си за изграждане на фабрика за 25 милиарда долара в Израел, съобщи израелският уебсайт за финансови новини Calcalist в понеделник в доклад, който производителят на чипове не потвърди или отрече.

Американската компания, попитана за доклада, цитира необходимостта от адаптиране на големи проекти към променящите се срокове, без директно да се позовава на проекта.

"Израел продължава да бъде един от нашите ключови глобални производствени и научноизследователски площадки и ние оставаме напълно ангажирани с региона", каза Intel в изявление.

"Управлението на мащабни проекти, особено в нашата индустрия, често включва адаптиране към променящите се срокове. Нашите решения се основават на бизнес условията, пазарната динамика и отговорното управление на капитала", се казва в него.

През декември правителството на Израел се съгласи да даде на Intel безвъзмездна помощ от 3,2 милиарда долара за изграждане на завод за чипове на стойност 25 милиарда долара в Южен Израел.

Intel по-рано каза, че фабриката, предложена за техния обект в Кирят Гат, където има съществуващ завод за чипове, е "важна част от усилията на Intel за насърчаване на по-устойчива глобална верига за доставки" наред с инвестициите на компанията в Европа и Съединените щати.

Intel управлява четири развойни и производствени обекта в Израел, включително производствения си завод в Кирят Гат, наречен Fab 28. Фабриката произвежда Intel 7 технология или 10-нанометрови чипове.

Планираният завод Fab 38 трябваше да отвори врати през 2028 г. и да работи до 2035 г.

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Южна Корея подготвя пакет от 7 млрд. долара за производство на чипове

Президентът Юн Сук Йол обеща да вложи всички възможни ресурси в спечелването на "войната" с чипове