Южна Корея подготвя пакет за подкрепа за инвестиции в чипове и изследвания на стойност над 7,30 милиарда долара, каза министърът на финансите в неделя, след като си постави за цел да спечели "война" в полупроводниковата индустрия, предава "Ройтерс".

Министърът на финансите Чой Санг-мок каза, че правителството скоро ще обяви подробности за пакета, който е насочен към материалите за чипове, производителите на оборудване и компаниите по цялата верига за доставки на полупроводници.

Програмата може да включва предложения за заеми и създаване на нов фонд, финансиран от държавни и частни финансови институции, каза Чой на среща с ръководители на местни производители на оборудване за чипове, според в изявление на финансовото министерство.

Южна Корея също изгражда център за чипове в Йонгин, южно от столицата си Сеул, който страната представя като най-големия високотехнологичен комплекс в света.

Президентът Юн Сук Йол също обеща да въведе данъчни облекчения за инвестиции и каза, че ще вложи всички възможни ресурси в спечелването на "войната" с чипове.

САЩ отпуска 6.4 млрд. долара на Samsung за производство на чипове в Тексас

САЩ отпуска 6.4 млрд. долара на Samsung за производство на чипове в Тексас

Финансирането ще подпомогне две съоръжения, изследователски център и съоръжение за опаковане