Европейската комисия (ЕК) и групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) дават началото на ново поколение финансови инструменти и консултантски услуги на ЕС, за да помогнат на новаторските фирми по-лесно да получават достъп до финансиране. Това съобщават от комисията.

От там уточняват, че през следващите 7 години се очаква благодарение на продуктите „InnovFin - финансиране от ЕС за новатори" да бъде осигурено финансиране на стойност над 24 млрд. евро за научноизследователска и развойна дейност на малки, средни и големи предприятия и организатори на проекти за научноизследователска инфраструктура. С това финансиране се очаква да бъдат подкрепени до 48 млрд. евро крайни инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.

Специално разработените продукти „InnovFin - финансиране от ЕС за новатори" включват от гаранции за посредници, които отпускат кредити на малките и средни предприятия, до преки заеми за предприятия. По този начин ще се подпомагат както най-малките, така и най-големите проекти за научноизследователска и развойна дейност в ЕС и страните, асоциирани към „Хоризонт 2020", новата програма на Съюза за научни изследвания за 2014 - 2020 г.

От съобщението става ясно, че продуктите InnovFin се основават на успеха на механизма за финансиране с поделяне на риска, разработен по линия на Седмата рамкова програма на ЕС за научни изследвания и технологично развитие (РП7), който помогна за осигуряване на над 11 млрд. евро за финансиране на 114 проекта за научноизследователска и развойна дейност на стойност над 30 млрд. евро.