Ако Багдад иска да използва сила, трябва да го направи срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, след като иракският външен министър вчера заплаши с възможни военни действия заради турските войници, разположени в Северен Ирак, съобщава "Ройтерс".

Давутоглу призна, че е имало "лоша комуникация" относно разполагането на войниците. Той заяви, че Анкара уважава иракския суверенитет, но добави, че Багдад не контролира една трета от собствената си територия.

Турският премиер подчерта също така, че президентска система е правилната форма на управление за неговата страна, и че ако бъде дефинирана правилно, тя няма да се превърне в диктатура. По думите му, резултатите от изборите през ноември, в които неговата Партия на справедливостта и развитието си върна абсолютното мнозинство, което бе загубила при предишния вот, е послание от турските граждани за съставянето на нова конституция чрез взаимно съгласие.

Премиерът на Турция призова водещите партии в страната към широка дискусия по въпроса за преход към президентска република. Нека да бъде такава система, която повече подхожда на нашата страна.