Присъствието на западни сили в Персийския залив засилва регионалното напрежение, заяви в понеделник иракският външен министър Мохамед ал Хаким, цитиран от "Ройтерс".

"Държавите в Персийския залив могат заедно да осигурят преминаването на кораби", обяснява той.

"Ирак се стреми да намали напрежението в нашия регион чрез спокойни преговори, а присъствието на западни сили в региона ще увеличи напрежението", допълва Хаким.

Зариф: САЩ превърнаха Персийския залив в кибрит, готов да пламне

Зариф: САЩ превърнаха Персийския залив в кибрит, готов да пламне

"Америка и съюзниците й го заливат с оръжия"

Незаконното присъствие на Израел в Персийския залив, което е планирано от САЩ и Великобритания, може да доведе до сериозна въоръжена конфронтация в региона, коментира контраадмирал Алиреза Тансири, командир на Военноморските сили на Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран, съобщава телевизия "Ал Маядин", цитирана от ТАСС. 

Според него, Вашингтон и Лондон "планират да създадат незаконен съюз (за да гарантират безопасността на корабоплаването) в региона, както планират присъствието на Израел в Персийския залив."

"Ние (Иран) трябва да кажем, че всяко незаконно присъствие на (Израел) във водите на Персийския залив може да предизвика война. Отговорността за последствията от подобни действия е изцяло на САЩ и Великобритания", обяснява Тансири.

"По всяко време, веднага щом ръководството на (Иран) счете за необходимо, ВМС могат да задържат всеки кораб (в Персийския залив), дори ако той е придружен от американците или британците. Техеран ще гарантира и гарантира сигурността на Персийския залив, докато неговата собствена сигурност е гарантирана", допълва иранският контраадмирал.

Иран показа нова противовъздушна отбранителна система

Иран показа нова противовъздушна отбранителна система

Това става в момент на нарастващо напрежение между Иран и САЩ