Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф обвини САЩ, че са превърнали региона на Персийския залив в "кутия кибрит, готова да се запали", съобщава "Ал Джазира", цитирана от "Ройтерс".

Водният път в Персийския залив "е тесен и ще стане по-малко безопасен, след като чуждестранни (военни) кораби увеличават присъствието си в него", обяснява Зариф.

"Регионът се превърна в кутия кибрит, готова да се запали, защото Америка и съюзниците й го заливат с оръжия", каза той.

Зариф, който пристигна в неделя в Доха, се срещна в понеделник с катарския емир Тамим бин Хамад Ал Тани за разговори и за да предаде това съобщение, съобщават иранските държавни медии.

Катар, където е една от най-големите американски военни бази в Близкия изток, се опитва да не бъде въвлечен в ескалиращия конфликт между Вашингтон и Техеран.

САЩ съветва търговски кораби да пращат предварително пътя си в Персийския залив

САЩ съветва търговски кораби да пращат предварително пътя си в Персийския залив

Да предупреждават Пети флот на ВМС на САЩ и Великобритания

По-рано стана ясно, че съветникът по въпросите на националната сигурност Джон Болтън призовава Великобритания за по-строга и твърда позицията по отношение на Иран.

Иран разкри нова радарна система с обсег от 400 км (250 мили), която може да проследи дронове и ракети.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер призова Южна Корея да изпрати войници, които да се присъединят към оглавяваните от САЩ военноморски сили в Ормузкия проток край бреговете на Иран.

Еспер призова и Япония да помогне за защитата на корабоплаването в пролив Ормуз.

Ентусиазмът за плана сред американските съюзници е смесен - Великобритания иска да участва, Израел също, но Германия отказа, Австралия няма особено желание и също така не иска американски ракети на територията си.

Помпео с дипломатическа инициатива с Рияд

Помпео с дипломатическа инициатива с Рияд

Иран и корабоплаване бяха основните теми